fbpx

Et tilbageblik

Fortalt af Birgit M. Andersen

1989 En søndag på Amager

Det var med stor interesse og forventning, at Thorningboerne fulgte opbygningen af den nye scene – og ikke mindst de små søde huse til “En søndag på Amager” i foråret 1989. Noget nyt var ved at ske i Thorning. I det fineste sommervejr opførtes “En søndag på Amager”.

Mange personer var involveret både foran, på og bag scenen, som sammen med den omkransende natur dannede den perfekte ramme om skuespillet. Et sidebillede til forestillingen står også klart i min erindring, nemlig flokken af helt unge piger med håret i stramt opsatte “frikadelle”-frisurer (billedet til venstre), stående på skovstien, badet i solens stråler gennem de store nyudsprungne egetræer, ventende på at komme på scenen. En ny tradition var grundlagt

1990 Styrmand Carlsens Flammer

I 1990 fulgtes succesen op med en noget større forestilling, nemlig “Styrmand Carlsens flammer”, rigtig sjov og festlig!

På det tidspunkt kunne jeg sammen med publikum nyde de store scener, medens resten af familien boltrede sig på de skrå brædder. Stort indtryk gjorde de mange børn, som i Bullaboa-scenen, fuldstændig ukendelige for deres egne mødre, var forvandlet til negerbørn.                              

1991 Sommer i Tyrol

I 1991 blev jeg selv “ansat” som sufflør og kunne nu følge det hele på tætteste hold. Der er et stort sammenhold blandt alle medvirkende og en dygtig instruktør, som formår at få alle detaljerne kædet sammen til en større helhed. Der er mange ting, som skal fungere. Årets forestilling hed “Sommer i Tyrol”, og den blev opført i vel nok de smukkeste kulisser. Det var også første gang, musikpavillionen blev brugt. Kunne vi leve op til sidste års store forestilling? Jo, også “Sommer i Tyrol” blev en stor succes. 

1992 Forår i Heidelberg

1992, Et halvt år efter er vi allerede i gang med næste års forestilling “Forår i Heidelberg”. Alle glæder sig, ikke mindst de mange børn af voksne medvirkende. Vores instruktør har en særlig evne til at involvere børnene og gøre dem uundværlige. Der er mange forberedelser. Mange mennesker skal kontaktes og opgaver skal uddelegeres – for ikke at tale om arbejdet med at sikre sig rettighederne til stykket.

Trods en lidt tynd handling skabes en flot forestilling, ikke mindst på grund af god musik, sang og dans kædet sammen med flotte skuespilpræstationer i scenemæssigt flotte omgivelser. 

1993 Frk. Nitouche

I 1993 tager vi fat på “Frk. Nitouche”. Traditionen med at sætte store syngestykker op på scenen fortsætter med succes. Det er spændende at følge de indledende øvelser i solosang, korsang, måltagning til kostumer, dans og de første indledende læseprøver, som senere går over i en flot helhed. Når det hele er pillet fra hinanden, kan det virke uoverskueligt, men resultatet står mål med anstrengelserne, som ender med en helstøbt forestilling.

1994 Farinelli

Farinelli i 1994 indledes i regnvejr, som resulterer i en ekstra forestilIing, hvilket dog ikke får den ønskede effekt på tilskuerantallet. Men trods dårligt vejr mistes ikke modet. Der gåes til sagen med en entusiasme og glød, som efterlader et indtryk af en bragende god forestilling. Et sandt mesterstykke begået af amatører. 

1995 Landmandsliv

Ikke så snart er årets forestilling overstået før næste års opførelse planlægges. Noget af det, som imødeses med spænding ved øvestarten er scenemodellen, som udarbejdes i forholdet 1:25, og som er lige til at bygge skovens scene op efter – på den lidt efter lidt udvidede scenepIads. Vi er efterhånden blevet vant til en stor opfindsomhed, hvad angår sceneskift og muligheder indenfor de eksisterende rammer, takket være alle de frivillige, som arbejder på “byggeprojektet” fra det tidlige forår og lige indtil de sidste dage før premieren, for at få de sidste detaljer på plads. Ja, arbejdet foregår faktisk samtidig med de sidste hektiske prøver, hvor alt synes kaos, men alligevel falder på plads til generalprøven. Operetten “Landmandsliv” i 1995 lever op til forventningerne om en hyggelig og fornøjelig forestilling, som vi kan være stolte af.

1996 Ingen forestilling

I 1996 valgte vi af forskellige årsager at holde pause. Det var det år, vi fik en initiativpris som anerkendelse for det arbejde, som amatørscenen, især via sine friluftspil, havde ydet gennem en årrække. Det forpligtede – og amatørsceneudvalget kunne straks meddele, at næste års friluftsspil blev “Annie Get Your Gun”. Helt pause var der dog ikke tale om i 1996, for en flok amatørskuespillere og musikere drog ofte ud og underholdt ved forskellige arrangementer, hvilket både gav PR for friluftsspillene og en indtjening, som gik ubeskåret til amatørscenen. En tradition, som ikke er blevet mindre med årene.

1997 Annie Get Your Gun

1997 Med fornyede kræfter tog vi udfordringen op. PR-folkene gik energisk i gang med at orientere pressen og udarbejde foldere, som blev sendt ud til foreninger og virksomheder, samt indsamle billedmateriale o.s.v. til programhæfterne. Endnu en gang formåede vi at begejstre publikum med en flot “Annie Get Your Gun” i 1997.

For første gang afholdtes optagelsesprøve til hovedrollerne, hvilket bl.a. resulterede i nye udefra kommende kræfter. Mange har været med gennem alle årene, andre er kommet til undervejs, mens nogle er droppet ud igen, primært p.g a. flytning.    

 

1998 Mød mig på Cassiopeia

Seneste forestilling indtil nu er “Mød mig på Cassiopeia” i 1998. Morsom og heIt igennem professionelt lavet.

Vi glæder os nu til at præsentere “My Fair Lady” for publikum. Vi kan allerede fornemme den velkendte hektiske aktivitet af regissører, som har travlt med at gøre rekvisitter klar, frisører, som lægger sidste hånd på frisurerne, mens skuespillerne med et klæde over de fine kostumer får duppet den sidste prik ved øjnene af sminkørerne.

Lyd- og lysfolkene kæmper for at få forholdene så optimale som muligt – og igennem billetsalget strømmer publikum ind og tager plads på de i forvejen fremsatte stole. I boderne er der gjort klar til at forsyne alle gæsterne med kaffe, pølser og meget mere – og alle aktørerne samles til stemmeopvarmning samt sidste formaninger, mens musikerne gør klar til at spille ouverturen.

1999 My Fair Lady

”My Fair Lady” 1999 blev en jubilæumsforestilling af format, der dog på grund af megen regn inkl. en aflysning gav underskud, idet kun 1300 så denne ellers utrolig flotte forestilling.

Den aften forestillingen blev aflyst, inviteredes i stedet de fremmødte publikummer ind i forsamlingshuset, hvor der blev sunget og hygget med kaffe. Alle fik desuden refunderet deres billet eller fik en billet til en senere forestilling.

En tradition med at lave udstillinger i månederne op til forestillingerne tog sin begyndelse dette år, hvor først Frederiks bibliotek og derefter Kjellerup bibliotek husede plakater, billeder, kostumer og effekter fra tidligere forestillinger.

Som en særlig kuriositet gik fire kvinder rundt i Kjellerup i de flotteste kostumer og delte programmer ud.
Det var også det år, hvor Eliza-brødet hos bageren og Higgins-pølsen hos slagteren blev lanceret.

Endelig var det året, hvor Thorningegnens Friluftsspil blev optaget som medlem af ”Sammenslutningen af Festspil i Danmark”.
Ved premieren blev der holdt åbningstale af borgmester Hans Jørgen Hørning.

2000 Vagabonderne på Bakkegården

I 2000 valgte amatørsceneudvalget, måske i lyset af en renæssance for Morten Korch, at opføre musicalen ”Vagabonderne på Bakkegården”, en folkekomedie som af Erik Bendt Svendlund er omskrevet til friluftsspil.

I dette års forestilling blev de omkringliggende arealer og den omkransende skov virkelig inddraget som en del af scenen. Til brunkulslejren (placeret over mod kirken) lånte vi en gammel gravemaskine og en ægte tipvogn på skinner.

En skinnende sort antik ambulance vakte stor opmærksomhed hver gang den med fuld udrykning kom kørende oppe fra vejen. Ambulancen var bemandet med to rigtige Falck-folk i gamle uniformer.

Den gamle Ferguson-traktor var ligeledes et fint indslag. Der var desuden en særlig stemning over vagabonderne, som syngende ”Er du dus med himlens fugle” entrede scenen ned gennem fredsskoven. For at få den helt rette stemning var bindingsværksgården stråtækt. Forestillingen blev en stor succes med publikumsrekord, selv om en forestilling måtte aflyses p.g.a. vejret.

En tradition med festtale umiddelbart før premieren blev skabt året før. Igen stod borgmester Hans Jørgen Hørning for åbningstalen. Han gjorde bl.a. opmærksom på, at aktiviteterne omkring Thorningegnens Friluftsspil har betydning for hele kommunen.                         

2001 Røverne fra Rold

Det meget folkelige, fornøjelige fortsætter med ”Røverne fra Rold” i 2001. Der er de seneste år blevet tilført nye kræfter udefra, og i år er instruktionen lagt over på andre hænder og scenemesteren er ny, men det hele fortsætter i samme ånd og ulønnet i alle led.

Scenen er bygget ud, så der er plads til skovhytte og røverhule i yderkanterne. Skovvejen, der går bag om scenen benyttes til et stadskøretøj med hestespand, og igen er de omkransende egetræer en særdeles fin ramme om forestillingen.

Atter i år åbner borgmester Hans Jørgen Hørning premiereforestillingen med en festtale.

2002 Sommer i Tyrol

I 2002 genopfører vi ”Sommer i Tyrol”, en dejlig forestilling, som vi havde stor succes med i 1991. Den flotte scenemodel fra den gang bliver genbrugt, men mange fornyelser skaber en ny ”Sommer i Tyrol”. Nogle af skuespillerne er veteraner fra den første opførelse, og nye er kommet til, og det er nærmest blevet tradition at indpasse gamle originale køretøjer i handlingen. Således indgår en flot gammel rutebil, der ankommer til hotel Den Hvide Hest med turister.

For at skabe lidt ekstra PR kører hele holdet af skuespillere, musikere og lydfolk til Kjellerup lige før premieren og begejstrer folk på gader og torv. 

Der blev sat publikumsrekord med næsten 2000 tilskuere. Vejret viste sig fra sin allerbedste side og hver forestilling blev afsluttet med stående applaus fra publikum. Formanden for kommunens Børne- og Kulturudvalg Ole Kyed holdt årets åbningstale.

2003 Vagabonderne på Bakkegården

Den store succes med at spille Morten Korchs ”Vagabonderne på Bakkegården” gav blod på tanden. I 2003 spilles igen Morten Korch, nemlig ”Der brænder en ild”.
Der stilles store krav til scenen, som i år har fået nyt scenegulv. Scenen kan forvandles til mange interiører og udendørs pladser. Der er virkelig kræset for detaljerne. Folkene bag scene, dekoration og regi har skabt perfekte kulisser til årets forestilling, som også benytter sig af en gammel Morris Minor 1000 samt en selvkørende mejetærsker fra 50erne. Også en gammel knallert er i brug, når byens præst skal på farten.

For publikum er forholdene blevet bedre med istandsættelse af tribunevognen og nye stole. Årets åbningstale bliver i år holdt af formanden for kulturudvalget i Viborg Amt, Alex Lind.
I 2003 bliver Thorningegnens Friluftsspil en selvstændig forening. Hidtil har den været en del af borgerforeningen.

2004 Styrmand Carlsens Flammer

For anden gang i friluftsspillets historie benyttes genbrug. Den store succes fra 1990 ”Styrmand Carlsens flammer” genopføres i 2004.

Igen en sjov og festlig forestilling, hvor sammenhold og engagement har været bærende kræfter. De mange børn, som kun er med i Bullaboascenen skal roses for deres store tålmodighed med at vente på det store øjeblik, hvor de kan entre scenen i fuld krigsmaling. Ligesom i 1990 indrammes scenen af det flotte skib Albatros.

Tilskud af forskellig art har gjort det muligt at foretage en større investering i trådløse mikrofoner, og lydforholdene har aldrig været så gode som nu. Sammen med dygtige musikere er hele forestillingen en fryd for øret såvel som for øjet.

Byrådspolitiker Erling Prang, der igennem alle årene har været aktiv i friluftsspillene, gennem mange år som instruktør, står for åbningstalen ved premieren. 

2005 Tre Små Piger

Vi er nu fremme ved forestillingen 2005, operetten ”Tre små piger”. Instruktøren og hjælpeinstruktøren finpudser, og alle praktiske folk har travlt med at lægge sidste hånd på rekvisitter, sceneopbygning og faciliteter bag scenen. Der bliver plantet blomster omkring og på scenen, og lyd- og lysfolkene arbejder hektisk med at få det helt optimale frem. Kostumefolkene arbejder målrettet med den rette påklædning til alle skuespillerne. PR-folkene har under hele forløbet haft travlt med at agitere for stykket med pressemeddelelser, annoncer, plakater og foldere. Udarbejdelse af program for opførelsen bliver gjort med største professionalisme.

Helstøbt bliver forestillingen først, når kor, dans og musik kædes sammen med replikker og sang i de rette omgivelser, og publikum er på plads. ”Tre små piger”, en operette der foregår i midten af 1800-tallet, blev en smuk oplevelse. En smuk og enkel sceneopbygning og en smuk hestevogn, smukke kostumer og smuk fortolkning af de meget iørefaldende melodier og gode sange. Et veloplagt orkester. Trådløse mikrofoner til alle med replikker og sange samt en god lydkvalitet.

Alt i alt en forestilling, som fortjente meget større tilskuertilslutning end de knap 1000, der overværede stykket. Det var koldt, men ikke så dårligt vejr, som meteorologerne havde lovet. Regnen holdt sig uden for Thorning. Sidste år havde friluftsspillet for første gang en hjælpeinstruktør. Det var en stor succes, så det blev gentaget i år, dog med en anden hjælpeinstruktør. Åbningstalen ved premieren blev holdt af formand for Folkeoplysningen, Lars Møller.

2006 Folk og Røvere i Kardemomme By

I 2006 sker der en del ændringer. Stykket ”Folk og Røvere i Kardemomme By” er en udpræget familieforestilling.
Som noget helt nyt har vi i år måttet købe os til en professionel instruktør og lønnede lydfolk. Som de foregående to år benyttes en hjælpeinstruktør, som ikke har fået mindre at lave, da instruktøren ikke deltager ved alle øvninger. Men det professionelle input har tilføjet rollerne ny karakter og skabt en ny måde at se tingene på, og forestillingen bliver en stor succes med publikumsrekord på 2300 gæster.

Sceneopbygningen er en tro kopi af forfatteren Thorbjørn Egners egne tegninger og udført med stor kunstnerisk hånd. Selve scenekanten er nu belagt med store kampesten, som sammen med de store nyudsprungne træer omkranser scenen meget smukt, af avisens anmelder beskrevet: “Danmarks smukkeste friluftsspil”. Af specielle effekter kan nævnes den rullende sporvogn, papegøjen, løven, æslet og kamelen samt de mange gamle ting og sager i røvernes hus.

Efter audition kom mange nye skuespillere med. Også i forbindelse med andre opgaver har mange nye meldt sig. Gæsterne kan i år bestille en picnickurv fra Mads Doss og nyde den ved friluftsspillets haveborde med parasoller før forestillingen, og de kan deltage i en konkurrence og vinde Thorbjørn Egners bog ”Folk og Røvere i Kardemomme By” som udtrækkes af røverne efter hver forestilling.

Den nye formand for Thorningegnens Friluftsspils bestyrelse byder publikum velkommen til hver forestilling, og gæstetaler ved premieren er i år byrådsmedlem og tidligere meget friluftsspil-aktive Erling Prang.

2007 Pippi

2007 bød på endnu en familieforestilling med stor succes og tilskuerrekord: 3100 + de ikke-betalende børn. En enkelt forestilling præsterede 800 tilskuere. ”Pippi” med en meget veloplagt Pippi og med Sebastians musik og sangtekster gjorde sig godt på den flotte scene omkring Villa Villakulla. En ny professionel instruktør skabte stor tæthed i spillet, og der var mange nye deltagere både på scenen, omkring scenen og i musikhuset.

Når efteråret sætter ind og den liflige fuglesang i fredskoven er forstummet kan vi nyde den meget flotte DVD af hele stykket samt bonusoptagelse af alle aktiviteterne før, under og efter opførelserne. Vi er meget privilegerede med aktive mennesker, som bare er med, fordi de synes, det er sjovt, og som beriger friluftsspillet med professionalitet – lige fra scenemodellen til filmoptagelserne.
Kioskerne satte rekord i salg af især is i det fine sommervejr, og kioskpersonalet havde meget travlt. Kiosksalget høstede da også et rekordstort overskud. Silkeborg Kommune havde givet underskudsgaranti. Den blev der ikke brug for!

Freddy Davidsen fra kulturforvaltningen i Silkeborg Kommune holdt premieretalen.

Trods den store succes med denne og sidste års familieforestilling er det blevet besluttet at vende tilbage til den mere traditionelle operettestil. Næste års forestilling bliver ”Landmandsliv” i en lidt mere moderne udgave end den, der blev opført på friluftsscenen i 1995.

2008 Landmandsliv

Landmandsliv i 2008 bliver en meget flot forestilling med lidt mere swing over musikken af Kaj Normann Andersen i forhold til den tidligere udgave, flere sange og et stort flow over spillet, som foregår på herregården Normanslyst i 1930érne, hvilket sceneopbygning, interiør, rekvisitter og kostumer tydeligt vidner om. Fremhæves skal det også, at samtlige mandlige skuespillere er udstyret med kjole og hvidt.

Et landbrugsmuseum og et historisk værksted har været behjælpelige med gamle effekter, og til de store dansescener er i år tilknyttet en folkedanserforening med 10 deltagere. Lydforholdene er helt i top, og musikken med i år en professionel orkesterleder kæder hele forestillingen sammen på fornemste vis.

Bag ved scenen står et back stage kor, som giver ekstra fylde til sangene. I en af forestillingerne viser den professionelle instruktør sin kunnen på scenen i en af hovedrollerne ved et pludseligt forfald.

Et TV-hold vil gerne have afprøvet deres nye filmudstyr. Forestillingen filmes professionelt med flere kameraer med nærbilleder og optagelser fra forskellige vinkler. Vores egen dygtige fotograf redigerer det hele til en flot DVD.

Premieretalen blev på fornemste vis holdt af museumsleder Hans Kruse. Med rim på vers blev til mindste detalje forberedelser og forventninger til spillet kædet sammen på humoristisk vis, og Kruse var i dagens anledning mødt op i kjole og hvidt. Der var 1500 tilskuere i alt. Vi brugte i år underskudsgarantien fra Silkeborg Kommune på 15.000 kr.

2009 Ronja Røverdatter

2009_Ronja_6

Ronja Røverdatter bliver i 2009 den 20. forestilling på friluftsscenen. Der bliver sat rekord med 3500 tilskuere + de mange ikke betalende børn under fire år. Den sidste forestilling slog tillige rekorden med mindst 900 tilskuere.
I forbindelse med, at vi som noget nyt selv solgte billetter via vores hjemmeside til bestemte forestillinger, havde vi sat begrænsning på tilskuerantallet. Der blev imidlertid plads til mange flere, som købte billet med returret, såfremt de ikke fandt plads. Og tilskuerne var begejstrede.

Forestillingen blev professionelt udført af de mange skuespillere, både hoved- og biroller i helt igennem hjemmelavede, fornemme og fantasifulde kostumer udført af et nyt hold kostumedesigner og syersker. Et nyt lydanlæg sørgede for en optimal oplevelse af Sebastians fremragende musik og sange. I år havde et fast back stage kor taget opstilling bag scenen, hvilket bidrog til særlig fyldig korsang.

En ny professionel scenograf havde skabt en scene, der i den grad voksede sammen med skoven bagved. I starten af forestillingen slår lynet ned i Mattisborgen og deler den i to. En sprængningsekspert sørgede for både brag og lyn, og røg fyldte scenen. Røgslør blev desuden effektfuldt anvendt flere gange. I kiosken var der usædvanlig travlt, hvilket da også gav et rekordstort overskud. Alle forestillingerne blev gennemført i fint vejr.

Thorningegnens Friluftsspil v/ formanden modtog i år Kjellerup Tidendes lederpris 2008 på 1000 kr. Og i forbindelse med et PR-fremstød kom statsminister Lars Løkke Rasmussen lige forbi og viste interesse. Premieretalen blev i år holdt af skuespiller og instruktør Kim Harris, som tidligere i forløbet havde været kursusleder i Thorning.

2010 Robin Hood

2010_Robin11
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Robin Hood, et sandt mesterstykke af brødrene James og Adam Price, blev i 2010 en stor publikumstræffer. Ved den allersidste forestilling var der ca. 800 publikummer.

Dårligt vejr på nogle af de sidste spilledage skabte ikke rekord med de ca. 3000 tilskuere, men alle fremmødte publikummer fik en stor oplevelse, hvor velkomponeret musik, sang, flerstemmigt kor og flotte skuespilpræstationer sammen med en stor, flot og velfungerende scene gik op i en højere enhed. En stor udfordring for alle involverede.
Brødrene Price har skabt en utraditionel, lidt revyagtig udgave af Robin Hood, der fyldt med humor og sarkasme binder den traditionelle del sammen med vort nutidige velfærdssamfund, og forestillingen bød på mange overraskelser.

Nyt i år var indførelse af madbilletter, som før forestillingerne kunne købes af de aktive. Ordningen skulle give en forenkling af systemet med køb fra salgsboden til levering i pauserne og give de aktive en rabat. Ulla Voss Gjesing, leder af Den Kreative Skole holdt premieretalen, hvor hun tog udgangspunkt i fællesskabet og glæden ved at udrette noget sammen. 

2011 Midt om Natten

gruppebillede

Med Midt om Natten i 2011 er vi ovre i en helt anden genre. En forrygende forestilling, hvor filmen fra 1984 er blevet tilført mange af Kim Larsens dejlige sange.

Med de dygtige musikere placeret i kulisserne (og også på scenen) føres vi gennem det socialrealistiske besætter-miljø på en meget underholdende facon.

Skuespillerne har selv været med til at forme deres roller, og alt går op i en højere enhed med de fantastiske kulisser som baggrund og de gennemtænkte rekvisitter og kostumer. En hel husbåd er tillige forankret som en del af miljøet. Ca. 3000 publikummer, mest voksne, får en god oplevelse i det overvejende fine vejr.

Der bliver afholdt V.I.P. arrangement for de store sponsorer, der tillige har fået tildelt billetter til brug efter eget ønske. Nyt er også, at man sammen med billetbestilling kan tilmelde sig en 80ér anretning før forestillingen den 11. juni, som undtagelsesvis begynder kl. 21.00. Samaritter teltet er flyttet ind på pladsen i nærheden af salgsvognen, som igen i år sætter rekord i omsætning.

Som noget nyt indledtes den 14. april billetsalget ”midt om natten” i Thorning Forsamlingshus, som i aftenens anledning var lavet om til cafe´ Haveje og med underholdning af Peter Philipsen, der som en tro kopi af Kim Larsen underholdt de 80 fremmødte. De fleste billetter bliver dog solgt via vores nye hjemmeside, hvor folk selv kan printe billetter ud. Årtiers tradition med sufflør er ophørt, idet forestillingen i år er gennemført uden og dermed også uden brug af den tunge sufflørkasse. Premieretalen blev holdt af Steen Vindum, formand for Kultur- og Fritidsudvalget i Silkeborg Kommune.

2012 Bølle Bob

Gruppebillede lille

2012 byder på familieforestillingen Bølle Bob, en nutidig udgave, hvor også de velkendte sange fra 1979 har fået et nyt musikalsk arrangement. Scenen overtages af overvejende unge mennesker, som sammen med de få voksne skuespillere viser høj klasse af sang og skuespil. Efter en pause med instruktørassistent og forestillingsleder er der igen i år tilknyttet en sådan, og det har fungeret optimalt. Tekstforfatter Gunnar Geertsen overværer den sidste forestilling og giver mildt sagt udtryk for stor begejstring med oprigtig ros til både sang og musik, skuespil og ikke mindst lyden.

Forestillingen trækker 2300 betalende publikummer. Det er forholdsvis koldt, og regn generer flere forestillinger, men alle bliver gennemført med stor entusiasme og succes.
Igen i år inddrages scenens omkransende natur ved bl.a. en lille smart bil. I øvrigt er scenens fine kulisser tilført en gammel campingvogn. Der er i årets løb indledt et samarbejde med Busbjerg og Støvringgaard Friluftsspil, hvilket blandt andet har medført invitationer til at overvære hinandens generalprøver.

Årets premieretaler er Thorning Skoles skoleleder Lone Stig Andersen, som drager paralleller mellem Bølle Bob og det omgivende samfund. Bølle Bob er lige så aktuel i dag som for 20 år siden. 

2013 Vi Maler Byen Rød

vmbr

Med Vi Maler Byen Rød – the musical i 2013 spiller vi et helt nyt projekt af en forestilling fra 2010, som nu for første gang opføres som friluftsforestilling, bearbejdet af vores instruktør og orkesterleder.

Udover at byde på musik i topklasse og 23 grandprix sange fremført at ypperlige sangtalenter, indeholder musicalen en fin historie, hvori de 23 sange på fornem vis indgår i handlingen. Lyd og lys er perfekt, og alt det, der bygger det hele op, fungerer – hvilket gør ”Vi Maler Byen Rød” til en sand festforestilling.

Publikum har rost forestillingen – både direkte og gennem medierne. Mange er vendt tilbage for at opleve den igen og igen, og vejret er med os. Alligevel når vi ikke op på mere end 2500 publikummer i alt.

Som noget nyt i forbindelse med at skabe PR omkring forestillingen indføres Flash mob i Silkeborg og Viborg i indkøbscentre og på torve. Det vækker stor begejstring med den ”improviserede” sang, der begynder med en enkelt sanger, hvorefter flere kommer med og det hele afrundes med flerstemmig sang fra et stort kor. Ganske kortvarig sang efterfulgt af omdeling af foldere, men virkningsfuldt.

Premieretalen blev holdt af Hans Lykke, formand for kulturrådet, som først på året havde indstillet Thorningegnens Friluftsspil til at modtage årets kulturpris 2013.

2014 Pippi

Familieforestillingen Pippi med Sebastians musik bliver foreningens 25 års jubilæumsforestilling.

20140607 0194

Publikumsområdet er forskønnet og fremstår nu med et helt nyt indgangsparti og overdækket tribune, ligesom lyd og lysfolkene har fået bedre forhold. Billetsalg samt salgsboder er fint inkluderet i indgangspartiet. Alt er skabt af frivillige kræfter.

Scenografien er i år lagt i nye hænder, og der er igen fremtryllet et flot og funktionsdygtigt scenearrangement. Som altid er samarbejdet mellem de forskellige funktionsområder i top, så skuespillerne har de bedste betingelser.

I forbindelse med premieren holdes jubilæums- og indvielsesreception med tilmeldt 120 gæster. Tidligere og nuværende aktive i Friluftsspillet, foreninger og institutioner i Thorning, Silkeborg Kommune og hovedsponsorer samt DATS er repræsenteret.

Christian Have, kreativ direktør for Nordens største kommunikations-bureau holder hovedfesttalen, og Christian Have holder også premieretalen før forestillingen.

4000 tilskuere skaber publikumsrekord, og vejret er i den grad med os. Også kioskerne har salgsrekord.  

2015 Vinden i Piletræerne

VIP Premiere ScenePublikum IMG 8250 AU

Med Vinden i Piletræerne i 2015 har vi igen budt på en familieforestilling, som har begejstret både store og små. Den kendte historie af Kenneth Grahame om dyrene ved flodbredden bliver til en forrygende forestilling, hvor den flotte scene, yderligere omkranset af store pileplanter, danner rammen om en historie om det gode mod det onde. Pga. sygdom indkaldes en ny scenograf, som med skitser i stedet for scenemodel udtænker det, scenebyggerne sammen med dekoratørerne og kostumedamerne omdanner til en smuk og virkningsfuld scene. Som noget helt nyt har vi nummererede pladser, og en større del af billetterne er solgt på forhånd. De nye publikumsfaciliteter fra sidste år roses meget igen i år.

Det er første gang, vi spiller en forestilling med dyr i rollerne, hvilket giver sminkeholdet en stor udfordring. Skuespillerne bliver helsminket og fremstår i kostumerne meget troværdige og udtryksfulde.

Den dejlige musik i engelsk Music Hall stil, krydret med både rock og opera, leveres utrolig flot af det seks mand store orkester, og de to nye korledere har formået at få ypperlige korstemmer på.

Flotte skuespilpræstationer i både replikker, sang og dans, en god lyd og iørefaldende melodier giver publikum en stor oplevelse. Men trods megen forudgående omtale og annoncering halveres antallet af publikummer i forhold til sidste år og lander på ca. 2000, hvilket selvfølgelig også påvirker kiosksalget. Vejret er rimeligt, mest tørt, men koldt.

Traditionen med en premieretaler, som første gang fandt sted i 1999, sluttede sidste år, således at der i år udelukkende bydes velkommen ved bestyrelsen.

Næste års skuespil bliver ”Annie Get Your Gun”. Forestillingen bliver en nyere udgave af den forestilling, vi med stor succes opførte i 1997.

2016 Annie Get Your Gun

2016 byder på et gensyn med Annie Get Your Gun i en ny bearbejdet version i forhold til opførelsen i 1997. En forrygende forestilling med gode kræfter i alle rollerne. Et stort bachstage kor sørger for ekstra fylde til sangene, og orkesteret lever helt op til forventningerne med den svært tilgængelige musik. Sammen med flot lyd og lys sikres en helstøbt, oplevelsesværdig forestilling i de fineste kulisser. Kostumerne, lige fra de pjaltede til de store festskrud, gør sig rigtig godt.

Det fine vejr og den gode forestilling til trods mangler vi publikummer. 2000 betalende tilskuere, samme som sidste år, føles som skuffende, men alle har fået en god oplevelse, og samtlige medvirkende har nydt sammenholdet og samarbejdet, der også rækker ud over selve skuespillet.

Som noget nyt arrangeres en stor Wild West fest med masser af aktiviteter i bedste westernstil forud for en af de sidste forestillinger.

Konkurrencen med at vinde 2 billetter med opvartning under forestillingen foregår i år via mobil eller via Facebook. com/friluftsspil.

I år er alle pladser nummererede. Det har mange fordele, men i den konkrete situation, hvor en skuespiller får hedeslag, og forestillingen må aflyses efter pausen, giver det ekstra arbejde at udstede nye billetter. I øvrigt sælges flere og flere billetter på forhånd på nettet i forhold til ved indgangen.

Næste års forestilling bliver ”All Shook Up” med Elvis sange. Efter 10 år med samme instruktør er en ny instruktør klar til at sætte forestillingen op i 2017. 

2017 All Shook Up 

AllShookUp

All Shook Up med Elvis sange blev en stor succes, dog ikke publikumsantalsmæssigt, da kun 1900 fandt vej til den flotte forestilling. En del regn kunne være årsagen.

Musicalen, som også er blevet kaldt teaterkoncerten, stillede store krav til orkestret og sangerne, heriblandt det store bachstage kor og korlederne.

Her er tale om en ny stil med ny instruktør og instruktørassistent, nye scenografer og nye musikere, hvis instrumenter passer til netop denne rock´n roll forestilling. Blandt skuespillerne er der gamle i gårde og en del nye. Alt i alt er der igen begået en seværdig og ikke mindst høreværdig forestilling, som har fået gode anmeldelser og ros fra publikum.

Sceneskift kunne foregå næsten ubemærket, hvilket ikke mindst skyldtes stor kreativitet fra scenograferne og scenebyggerne. Lydfolkene havde til tider ekstra travlt pga. heftig regn, men ingen forestilling blev aflyst.

Som noget nyt blev der i år arrangeret et Erhvervs og Netværks Arrangement. Erhvervslivet blev præsenteret for betydningen af at holde små byer i live, og der var oplæg fra toppolitikere. Blandt deltagerne var Københavns kulturborgmester Carl Christian Ebbesen, folketingsmedlemmerne Karina Due og Kristian Pihl Lorentzen og borgmester Steen Vindum. Justitsminister Søren Pape Poulsen havde meldt sin ankomst, men blev forhindret lige op til arrangementet. Der var lokal opbakning fra Thorning Borgerforening, Mads Doss, SPAR, Thorning hallen, Thorning Forsamlingshus, Thorning Bager samt Thorning Spejderne.

Arrangementet blev afsluttet med forestillingen All Shook Up.

I forbindelse med en aftenforestilling sendte TV Midtvest Frisk Fredag, en direkte udsendelse på ½ time. TV folkene havde i forbindelse med audition lavet interviews med instruktøren, og sammen med optagelser op til forestillingen, bl.a. opsugning af regnvand på scenen, kørte disse optagelser blandt direkte interviews med publikummer, folk i kioskerne m.fl. – imedens forestillingen kørte i baggrunden.  

Næste år bliver der lukket op for Musicalen Grease.

2018 Grease

2018 Grease Publikum
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Med 4162 betalende gæster og ca. 400 gratister i forbindelse med erhvervs-arrangementet ved forpremieren blev Grease den største publikumssucces målt i antal tilskuere, og salgsboderne havde rekordoverskud.

Et henrykt publikum kunne ved hver eneste forestilling i det skønneste sommervejr nyde den flotte opsætning af Grease, som ovenikøbet fejrede 40-års jubilæum for filmatiseringen, der banede vejen for, at musicalen for alvor slog igennem.

Som tidligere var alle pladser nummererede. Der var dog heldigvis plads til, at der kunne sættes ekstra stole ind i siderne som supplement til de 585 faste pladser, så alle på trods af helt udsolgt kunne komme ind. Programmer blev ikke delt gratis ud, som vi plejer, men solgt for 10 kr.

Grease blev serveret af dygtige skuespillere, der sammen med det store backstagekor, dygtige musikere og flot lyd præsterede professionalisme og stor oplevelse for publikum – det hele godt hjulpet af de mange frivillige med mange opgaver, ikke mindst kreering og opbygning af scene, kostumer og sminke.

Instruktør og hjælpeinstruktør samt orkesterleder og korledere har sammen med lyd- og lysfolk skabt en nydelse for øje og øre. Sangene blev sunget på engelsk, hvor det originale 1950´er rock´n´roll rigtigt slog igennem.

Som optakt til forestillingerne var igen i år arrangeret et erhvervsarrangement med deltagelse af Kulturminister Mette Bock, Folketingsmedlem Karina Due og andre fremtrædende kulturpersonligheder samt lokale erhvervsfolk. Ligesom sidste år var der et program fra midt på eftermiddagen afsluttende med Grease på friluftsscenen. Ikke mindst Kulturministeren udtrykte stor begejstring for Thorning og friluftsspillet.

Det hele blev igen i år dækket godt af både TV, radio og den lokale presse.

2019 Ronja Røverdatter

Til efteråret går vi i gang med forberedelserne til Ronja Røverdatter, som sidst blev spillet på scenen i 2009. 

2019 06 05 Ronja RøverDatter IMG 9406 AU

2019 Ronja Røverdatter I 2009 satte Ronja Røverdatter rekord med 3500 solgte billetter og den sidste forestilling med mindst 900 tilskuere. Den gang solgte vi som noget nyt billetter via vores hjemmeside til bestemte forestillinger, men der var ikke 585 faste nummererede pladser. Nu 10 år efter har vi solgt rekordmange billetter på forhånd (ca. halvdelen). Der er solgt 3800 billetter til de 7 forestillinger, og der var 300 til forpremieren, hvor bl.a. skolens elever var inviteret.

Programmer blev igen i år solgt for 10 kr. I ugen op til forestillingerne havde Friluftsspillet sammen med andre lokale foreninger en temauge med titlen ”Venskab gør stærk”, og der var igen i år erhvervstræf med deltagelse af blandt andre Justitsminister Søren Pape Poulsen og Torben Bohnhardt fra HeadON. Museet havde arrangeret Middelaldermarked den første weekend, og det kunne også kombineres med køb af billetter til Ronja Røverdatter. Bortset fra forpremieren artede vejret sig fint. Astrid Lindgrens historie tilsat Sebastians dejlige musik blev fremført af velspillende skuespillere, og et stort og velsyngende bachstage kor supplerede sangene flerstemmigt.

Et eminent orkester og gode lydforhold fuldendte den gode oplevelse, hvor rammerne og de meget flotte kostumer gjorde indtryk. Skoven som omkranser scenen gør også indtryk hvert år. Smukkere sceneomgivelser findes ikke i Danmark. Der var mange børn med, og de udfyldte deres roller fint. Nogle af dem havde også fået forældrene med som skuespiller eller hjælper i en funktion. Instruktøren og instruktørassistenten var begge nye i år, og der var mange nye ansigter blandt skuespillerne.

Stor travlhed i boderne, hvor man for første gang kunne melde udsolgt af pølser, som der ellers plejer at være et overskud af til bl.a. oprydningsfolkene efter sidste forestilling. I år faldt Thorning Friluftsspil sammen med folketingsvalget, hvorfor man havde besluttet at undlade plakater i master og lignende. Der var stillet store bannere op ved indfaldsvejene, hvilket havde en god virkning.

Næste års forestilling bliver ”Askepop”, og forberedelserne går allerede i gang til efteråret.

2020 Askepop aflyst

Askepop tegnede til at blive en fin forestilling med stort fremmøde ved audition, mange billetter solgt forlods og skuespillere, korledere og musikere, der øvede på fuldt tryk. Det forberedende arbejde, som altid er en stor del af Friluftsspillet, var overstået, da Coronaen kom, og alt måtte aflyses.

Heldigvis fortsætter alle de centrale personer og melder sig klar til at tage fat på næste års forestilling, som bliver ”Emil fra Lønneberg”. Askepop er til gengæld planlagt til at blive opført i 2022, hvor man selvfølgelig håber på at kunne drage nytte af alt det arbejde, der allerede er udført, som eksempelvis scenemodellen.

Vi ser frem til en god sæson med Emil fra Lønneberg i 2021.


2021 Emil fra Lønneberg

Emil fra Lønneberg bliver en stor succes efter den ufrivillige pause i 2020.

Med al mulig forsigtighed i kølvandet på Corona bliver det hele sat i gang og gennemført på bedste vis. Backstage koret bliver droppet, og der bliver ingen kontakt mellem skuespillerne og publikum, ligesom publikum gelejdes ind i den ene side og ud i den anden. Der er planer for, hvordan alle færdes, også i pausen. Med restriktionerne er der plads til 400 publikummer med reserverede pladser pr. forestilling, og alle forestillingerne er så godt som udsolgte på forhånd, så der spilles en ekstra forestilling lørdag aften, som også bliver godt besøgt.

Alle tilstedeværende ved forestillingerne skal fremvise Coronapas eller negativ Coronatest, som er mindre end 72 timer gammel.

I kioskerne sælges kun færdiglavede produkter. Der sælges eksempelvis ikke håndlavede hotdogs og isvafler, som ellers plejer at være et hit.

Skuespilholdet er sammensat af både nye og garvede og et stort spænd i alder. De helt unge børneroller bærer stykket flot igennem. Som en konsekvens af, at det er en familieforestilling, er der udskrevet en konkurrence blandt elever i 4. og 5. klassetrin på alle kommunens skoler om at snitte de flotteste træmænd, som Emil skærer, når han har låst sig inde på sit værksted. En klasse fra Voel vinder og belønnes med en billet til forestillingen og en stor is i pausen. Desuden er alle børnenes træmænd med som rekvisitter i værkstedet.

Instruktør og kapelmester er igen de kendte, og det samme gælder korlederne, som sammen med lyd- og lysfolkene og alle de andre funktioner sørger for, at det bliver en flot forestilling på en flot scene.

3300 gæster ser forestillingen, og vejret er fint hele vejen igennem.

I 2022 spilles Askepop, som måtte aflyses i 2020. Alt det planlagte og de mange forberedelser er blevet gemt og kan forhåbentlig bruges i 2022.

Thorning Friluftsspil

Thorning Friluftsspil er kendetegnende på flere punkter. Et godt socialt samvær vægtes højt, samtidigt med den målrettede indsats for at lave en kvalitetsforestilling.