fbpx

Foreningens Historie

Kort

Thorning er en mindre by i Midtjylland med ca. 1000 beboere. Egnen kaldes Blicheregnen, da digteren St. Steensen Blicher var præst i Thorning i nogle år – flere af personerne i Blichers værker var lokale; f.eks. Mads Doss og Mett’ Kølvrå.

Thorning og omegn er absolut et besøg værd; besøg f.eks. Blicheregnens Museum med fin udstilling om Kampen om Magten – Slaget på Grathe Hede, Thorning Kirke, hvor Mads Doss og præsten Jesper Langballe er begravet. Besøg også Grathe StenenKong Knaps Dige eller gå/cykel en tur til Nipgård sø, eller i Troldmosen med indgang fra Højgårdsvej. En gåtur i fredsskoven bag Forsamlingshuset er mulig, når blot vi ikke spiller friluftsspil. 

Hærvejsherberget ligger mellem Kirken og Friluftsspillet og lige overfor Museet. 


Friluftsscenen

Scenen og området bag scenen ejes af Thorning Kirke, der ejer hele fredsskoven, mens publikumsarealet, der til daglig er parkeringsplads for Forsamlingshuset,  ejes af Silkeborg Kommune. Den nuværende scene blev bygget af frivillige i 1980´erne, og området er løbende forbedret med kampesten, trapper, gulv, el- og vandinstallationer.

Midt på scenen har der i mange år været nedgravet et stort kloakrør, hvor suffløren sad og guidede skuespillerne. Det sluttede for nogle år siden. I dag er hullet fyldt op med sand, og skuespillerne skal kunne deres tekster uden at få hjælp.

I 2014 har vi indviet en ny fælles Frilufts Kultur Arena, der består af et nyt indgangsparti fra Blichersvej, og et indgangsparti videre ned til sceneområdet. Imellem de to indgangspartier er der kiosk, kaffebod, pølsebod, isbod og haveborde med parasoller. Projektet er udviklet og bygget af frivillig ulønnet arbejdskraft. Det gælder både arkitekttegninger, udarbejdelse af ansøgninger og opførelse af indgangspartierne. Friluftsarenaen er opført med tilskud fra Nordeafonden og Silkeborg Kommune.

Det er tanken, at Frilufts Kultur Arenaen skal kunne benyttes af andre foreninger i området, eventuelt til nye friluftsarrangementer. Da PR-manden Christian Have holdt tale ved Friluftsspillets reception i anledning af Friluftsspillets 25 års jubilæum, mente han, at stedet var ideelt til musik- og dansearrangementer, og med plads til 800 tilskuere, så burde det kunne løbe rundt økonomisk.


Skuespillet

Traditionen for skuespil på egnen er gammel – helt tilbage til starten af dette århundrede, er der blevet spillet dilettant i Thorning Forsamlingshus. I mange år optrådte en kreds af aktører fra Thorning og omegn i “E’ Bindstouw” på midtjysk dialekt med deres Blicherhistorier. Det blev til mange opførelser rundt omkring i landet i 1930-erne og igen op gennem 1970-erne og først i 80 erne. Der er også blevet opført adskillige lokalrevyer, cabaret og friluftsspil i Thorning gennem årene.

I 1982 startede Thorning Borgerforenings Amatørscenen som et underudvalg til Thorning Borgerforening, og i 2003 blev der oprettet en selvstændig forening Thorningegnens Friluftsspil.

Dette skete på baggrund af et ønske om at udvikle skuespilleriet, sceneteknikken, kostumer, musikken osv, og sætte det hele mere i system. Målet var og er at højne kvaliteten i forestillingerne. Der blev nu også brugt meget mere tid og energi på planlægning og opsætning af forestillingerne. Mange flere personer blev involveret, ligesom professionelle skuespillere og dansere blev engageret til at lave kurser.

Thorningegnens Friluftsspil startede i sin nuværende form i 1989. Der er en ny opsætning hvert år i juni måned med ca. 160 mennesker involveret i alt. Genren er operetter og musicals. Efterhånden er kredsen af deltagere udvidet fra lokalområdet Thorning, til at komme fra hele Silkeborg kommune, samt nabokommunerne.

I 2014 holdt Friluftsspillet 25 års jubilæum.

I 2016 ændrede foreningen navn til Thorning Friluftsspil.


“Professionelle amatører”

Thorning Friluftsspil er kendetegnende på flere punkter. Et godt socialt samvær vægtes højt, samtidigt med den målrettede indsats for at lave en kvalitetsforestilling. Derfor søges hele familien involveret, således at far og to børn eksempelvis er på scenen, medens mor sminker, er i PR-gruppen eller syr kostumer.

Vi definerer amatørteatret ved, at skuespillerne ikke modtager løn for deres indsats. Siden 2006 har vi haft professionel instruktør og senere også orkesterleder,  scenograf og lyd. Dette har været skønnet nødvendigt for at styrke den kunstneriske indsats på scenen.

Fakta

  • 1982 Thorning Borgerforenings Amatørscene, som underudvalg under Thorning Borgerforening 
  • 1989 Navn ændres til Thorningegnens Friluftsspil
  • 2003 Foreningen Thorningegnens Friluftsspil blev dannet.
  • 2006 Første år med professionel deltagelse – instruktør.
  • 2012 Friluftsspillet modtog Silkeborg Kommunes kulturpris. 
  • 2014 Friluftsspillet fejrede 25 års jubilæum og Den nye Friluftsarena blev indviet. Læs mere her.
  • 2016 Navn ændres til Thorning Friluftsspil
  • 2017 Første år med Erhvervstræf / Netværksmøde

Friluftspillets formænd

1989 – 2005 Ejvind Nielsen
2005 – 2011 Inger-Marie Thomsen
2011 – 2013 Erling Prang
2013 – 2016 Inger-Marie Thomsen
2016 – 2019 Stefan Mäkinen
2019 – i dag Cille Insa Sommer

Thorning Friluftsspil

Thorning Friluftsspil er kendetegnende på flere punkter. Et godt socialt samvær vægtes højt, samtidigt med den målrettede indsats for at lave en kvalitetsforestilling.